Frivillige motiveres forskelligt.
For nogle bærer det lønnen i sig selv, at de kan gøre en forskel for en sag, som de er optagede af. For andre handler det mere om at være en del af det sociale fællesskab.
Men de fleste er positive og vil gerne bidrage, hvis de bliver spurgt personligt, om de vil deltage med en konkret indsats. (Se dialogkort: motivationsfaktorer for frivillige).
Byg oven på det eksisterende
Der er ingen grund til at begynde forfra, når I vil opbygge en landsbyklynge. Foreningsledere og hjælpere arbejder i forvejen engageret og frivilligt i landsbyerne. De har ofte et stort netværk, som I kan få glæde af i landsbyklyngen.
De mennesker, som traditionelt har taget posterne som lokalrådsformænd og lignende, skal ikke nødvendigvis sidde i styregruppen Det afhænger af, om de har tid og om de kan arbejde bredt og åbent for landsbyklyngen uden at have for snævre og traditionelle interesser. Samtidig er det en god ide at arbejde på skuldrene af det frivillige arbejde, som allerede er i gang. (Se dialogkortet: prik en frivillig.)
Når der skal findes flere frivillige til landsbyklyngen, er det jeres netværk, som I skal bruge og aktivere. Det kan blandt andet gøres ved en enkel øvelse, hvor der tegnes 3 cirkler på et stykke papir. Antallet at cirkler kan udvides, jo flere links I får bygget mellem cirklerne. Se et eksempel her.