“Tiden for de gamle landsbyfællesskaber er forbi, og behovet for at kende og bruge hinanden på tværs af landsbyer er større end nogensinde. Jeg bruger hele området. Det er her jeg bor, arbejder og handler, og sådan tror jeg, der er mange, der har det. Vi kan jo ikke have alt alle steder,” fastslår Arne Povlsen, som er formand for landsbyklyngen Tannisbugt.
Fra hal til det hele
Landsbyklyngen Tannisbugt er en videreudvikling af eksisterende samarbejder på det idrætslige område. Tannisbugthallen har været fælles for landsbyerne i mange år, og den lokale idrætsklub dækker alle fire landsbyer og tilbyder et vidtforgrenet netværk af sportsaktiviteter i hele området.
Men der er meget mere end de fælles idrætsfaciliteter at bygge på: Landsbyklyngen Tannisbugts fire landsbyer – Tversted, Bindslev, Uggerby og Tuen – har alle noget forskelligt at tilbyde: Tversted er primært turistby med stranden og skoven, aktive kunsthåndværkere, et par mindre butikker og det byliv, som følger med en turistdestination i sommermånederne; Bindslev har en skole, erhvervsliv og idrætshallen; Og Uggerby og Tuen er landbrugsbyer med aktivt socialt landsbyliv og mulighed for at dyrke livet på landet med luft og natur omkring sig.
Men en å, som løber gennem hele området, og den 15 kilometer lange, hvide sandstrand, hvor store bølger fra Skagerrak slår ind, er det naturen, som binder hele de fire byer sammen.
Fra konkurrenter til samarbejdspartnere
Landsbyklyngen Tannisbugt skal være en katalysator for udviklingen af hele området, og det er der brug for. Hjørring Kommune er nemlig udfordret af en generel befolkningsnedgang, hvor flere søger væk fra kommunen og mod de større byer. Men også inden for kommunegrænsen er tendensen, at borgerne rykker fra landet og de små byer mod de store. Siden 2002 er befolkningstallet i kommunen som helhed faldet fra godt 68.000 til godt 65.000 i 2016, men antallet af borgere i Hjørring by er steget fra knap 25.000 til knap 25.600 i samme periode.
Derudover er Tversted Skole blevet lukket. Udviklingskonsulent i Hjørring Kommune, Helle Lyngbak, pointerer, at kommunens engagement i klyngesamarbejdet ikke handler om at nedlægge flere faciliteter:
”Det har vi været igennem, og nu handler det i stedet om at sætte kursen for en ny og positiv udvikling. Vi skal sørge for, at der stadig er godt at bo på landet, også selvom der måske bliver færre mennesker.”
Formand Arne Povlsen supplerer: ”Der bliver en lille smule mindre af alting, så derfor kan folk godt se, at vi må gøre tingene på en ny måde. Vi skal være samarbejdspartnere, der skaber udvikling for hinanden og deles om de kvaliteter, vi har.”
Mange potentialer med fælles udvikling
Indtil videre har arbejdet i landsbyklyngen centreret sig om at udbrede den interne, fælles forståelse til alle de lokale borgere. Og for Arne Povlsen er der ingen tvivl om, at det nye klyngesamarbejde først og fremmest er en proces:
”Vi har ikke fået den her pose penge til at bygge et hus eller en bro, men til et forløb, der skal hjælpe os til at betragte os selv som del af et område og ikke som borgere i den ene eller den anden landsby. Der er brug for ny mental tilstand, og det tager tid at opdyrke.”
Styregruppen afholder regelmæssigt møder rundt om i byerne og møder borgerne, hvor de er. Ligeledes tager styregruppen også på jævnlige besøg hos erhvervsdrivende og andre lokale aktører. På den måde håber de, at kunne skabe opmærksomhed på samarbejdet.
”Det der kan give Landsbyklyngen Tannisbugt luft under vingerne, vil være en bredt forankret plan for landsbyklyngen som en samlet enhed. Vi har fire stærke landsbyer med hver sit potentiale. Nu gælder det om at finde en vej til at styrke landsbyerne hver især, samtidig med at der arbejdes med et nyt fællesskab på tværs. Det tager tid og kræver, at vi har alle med,” afslutter Helle Lyngbak.
Folderen status og muligheder kan læses her
https://docplayer.dk/114333064-Status-og-muligheder-tannisbugtbyerne-samarbejde-i-fremtiden.html